Strategia de marketing cumuleaza actiunile pe care o companie le intreprinde pentru a atrage un anumit public catre serviciile oferite cu scopul final de a genera interactiune si vanzare, folosindu-se de instrumente si tactici de marketing adaptate stilului si personalitatii brandului.
Odata ce te gandesti la marketing, cuvantul cheie prin care se defineste aceasta industrie este proces, pentru ca implica cercetare, strategie, atragere de clienti si distribuirea eficienta a produselor sau serviciilor brandului pe canalele offline si online potrivite in vederea generarii vanzarilor. Astfel spus, o continua munca de a gasi ce este mai potrivit pentru un brand.
In marketing,studiul comportamentelor de piata, de consum si management comercial al companiilor in scopul de a atrage si loializa deopotriva consumatorii, prin satisfacerea nevoilor si dorintelor acestora este unul dintre cele mai importante aspecte, de la care, de altfel, porneste si o strategie eficienta de marketing pentru bussines-ul tau.
Asadar, indiferent de structura pe care o are afacerea ta, este important sa intelegi ca dezvoltand o strategie de marketing si comunicare poti atinge publicul tinta corect, la momentul potrivit si vei putea genera interes pentru brand si vanzari. De asemenea, prin cercetare si monitorizarea pietei, vei avea o privire de ansamblu asupra competitorilor brandului tau.
De asemenea, pentru a exista o legatura intre ceea ce promite si livreaza produsul sau serviciul tau si realitatile sociale si economice, in marketing trebuie sa analizezi si sa actualizezi neincetat tacticile si canalele de promovare. Pentru ca noutatile din industrie si modul in care se schimba dorintele si comportamentul consumatorilor trebuie constant actualizate si captate prin tactici de marketing care tin pasul si tin cont cu prezentul.
Cu o strategie de marketing eficienta, fiecare brand cunoaste nenumarate moduri de a-si face cunoscute serviciile. Aceasta, trebuie sa fie construita in baza urmatorilor indicatori:
- Notorietatea brandului
Odata ce consumatorii afla despre brandul tau si valorile sale, acestia se pot familiariza cu produsele sau serviciile pe care doresti sa le promovezi si sa le vinzi. In plus, printr-o strategie de crestere a brandului sanatoasa poti genera recenzii pozitive si iti poti creste valoarea brandului direct prin aprecierile clientilor.
- Generarea traficului
Un site bine pus la punct, fluid, intuitiv si cu informatii actualizate reprezinta un punct de plecare corect pentru a atrage potentiali clienti. Ca prim pas, o strategie de SEO marketing eficienta te poate ajuta sa construiesti, de la inceput, o imagine online corecta si sa atragi clientii de care ai nevoie.
- Cresterea veniturilor
Miza oricarei afacere este de a-si spori vanzarile, iar cu ajutorul unor strategii de marketing care implica optimizarea site-ului, campanii de e-mail marketing, A/B testing prin campanii de PPC marketing, poti atrage rapid clienti si poti genera vanzarile dorite.
- Construieste un brand de incredere
Un brand de incredere inseamna loializarea consumatorilor si achizitii repetate. Odata ce te pozitionezi ca un brand de incredere, consumatorii te vor recomanda prin recenzii, una dintre cele mai eficiente tipuri de a castiga noi potentiali consumatori.
- Urmarirea statisticilor
Statisticile sunt foarte importante pentru construirea unei strategii puternice de marketing. Odata ce ii analizezi, nu doar ca te ajuta sa urmaresti indeaproape daca toate obiectivele s-au indeplinit. Poti sa urmaresti ce poate fi adaptat sau ajustat, astfel incat campaniile sa fie optimizate continuu.
Care sunt principalele metode de a face marketing inteligent si de a atrage clientii potriviti?
Ce este marketingul SEO?
Atunci cand iti doresti sa fii in primele cautari din GOOGLE, trebuie sa lucrezi in asa fel incat sa apari in topul preferintelor utilizatorilor. SEO (Search Engine Optimization) te poate ajuta, pentru ca iti plaseaza brandul pe primul loc atunci cand un utilizator (pe care il intereseaza produsul sau serviciul pe care il comercializezi) in primele rezultate. SEO face parte din mixul de marketing si presupune familiarizarea cu factorii de clasare in motoarele de cautare si crearea de continut pe care acestea sa-l indexeze.
SEO inseamna optimizare pentru motoarele de cautare. Altfel spus, este procesul de imbunatatire a site-ului pentru a-i creste vizibilitatea atunci cand cineva doreste sa caute produse asemanatoare celor pe care le comercializezi, in motoarele de cautate. Cu cat site-ul are o vizibilitate mai buna in motoarele de cautare, cu atat ai sansa de a creste sansele de a atrage noi consumatori si, implicit, vanzari.
SEO este o parte fundamentala a marketingului digital pentru ca oamenii efectueaza foarte multe cautari in motoarele de cautare, intentia fiind de a gasi informatii pentru nevoile pe care le au. Aceasta parte de cautare in online a produselor, este o principala sursa de trafic digital, venind in completarea strategiilor de marketing. Asadar, o pozitionare cat mai fruntasa a brandului si produselor, se traduce intr-o posibila vanzare.
Tot in aceasta ecuatia putem vorbi si despre marketingul prin continut, o abordare strategica de marketing axata pe crearea si valorificarea continutului valoros, relevant si consecvent pentru a atrage o audienta clar definita.
Astfel, atunci cand este facut corect, indiferent de forma de promovare (social media, blog, newsletter, e-mail marketing), content marketing valideaza increderea in brandul tau si poate stimula vanzarea de produse sau servicii.
Ce este marketingul afiliat?
Cand ai o activitate in domeniul comertului electronic, poti sa profiti la maximum de ea prin garantarea unui venit in plus. Aici intervine afilierea. Practic, prin marketingul afiliat ai posibilitatea de a-ti creste activitatea pe care o ai deja, dar si sa oferi mai multa valoare clientilor tai. Promovezi un produs sau serviciu, iar tu, ca partener afiliat, esti recompensat cu un comision pentru furnizarea serviciilor comerciantului.
Rezultatele din promovare inseamna vanzari, adica promovarea serviciilor (prin blog, social media sau reclame platite) comerciantului, in asa fel incat un consumator sa ajunga sa cumpere acel serviciu / produs.
Ce este email marketing?
Una dintre cele mai eficiente si populare instrumente de marketing pentru un brand care vrea sa ajunga la cat mai multi potentiali consumatori, este email marketing. Mai simplu spus, reprezinta promovarea produselor si serviciilor, dar si loializarea consumatorilor. Prin email marketing, un brand ii poate face constienti pe consumatori de serviciile pe care le ofera, dar si reducerile practicate intr-o perioada date pe un produs sau pe categorii de produse, atat pentru clientii care nu au facut achizitii, cat si pentru clientii loiali brandului.
Campaniile platite de marketing – PPC marketing
PPC – pay-per-click, poate fi o metoda excelenta de a ajunge la noi consumatori, fiind o metoda de promovare in timp real, bazata pe plata per click a intentiei de achizitie a consumatorilor aflati in mediul online. Avantajul unei strategii de PPC marketing este acela ca poate realiza o targetare ampla si poate aduce insight-uri valoroase companiei la doar cateva zile dupa lansarea campaniei.
In plus, ofera control absolut asupra bugetului investit si permite actualizarea constanta a reclamelor si a mijloacelor de afisare a acestora in conformitate cu rezultatele anterior inregistrate. Cele mai uzitate campanii de PPC marketing sunt cele promotionale si cele de brand awareness.
Acestea sunt eficiente atat pentru brandurile noi care cauta sa penetreze piata, cat si pentru brandurile mature, iar, in general, specialistii in strategii de PPC marketing vor propune campanii combinate cu cele doua obiective: generare de leaduri si vanzari si crestere notorietate brand.
In esenta, PPC marketing este o metoda de a atrage clienti noi online si de a genera vanzari intr-o perioada mai scurta de timp, fata de alte metode de achizitie de clienti.
PPC marketing acopera o serie de canale online de promovare, cele mai comune dintre acestea fiind Google ads si Facebook ads, care, la randul lor, se ramifica in alte tipuri de formate de anunturi sau metode de distribuire a mesajelor online:
- Cauta reclame (campanii de Google Search)
- Anunturi pentru cumparaturi
- Reclame display (pozitionare bannere in diferite formate, pe diferite site-uri conform obiceiurilor de navigare ale publicului tinta)
- Reclame video (Youtube)
- Reclame Gmail
- Diferite formate de reclame pentru Facebook (newsfeed, box, messenger, video etc.)
Managementul strategiei de marketing – ce este si cum ajuta brandurile
Managementul strategiei de marketing a unei companii reprezinta un proces complex si continuu al tuturor actiunilor si tacticilor de marketing practicate sau care urmeaza a fi implementate conform unor obiective care deservesc obiectivelor de business ale companiei si implementarea acesteia pentru a obtine profitabilitate maxima prin satisfacerea cerintelor consumatorilor, dar si in vederea pozitionarii corecte a brandului pe piata si cresterea notorietatii acestuia.
Managementul de marketing este orientat catre consumatorul final. Ca atare, un rol important il reprezinta research-ul in piata si colectarea constanta a feedback-ului clientilor cu privire la produsele sau serviciile care le satisfac cel mai mult nevoile, dar si a celor care nu raspund nevoilor si asteptarilor acestora, astfel incat, bazandu-se pe nevoile pietei sa poata fi creata o strategie de marketing eficienta.
Astfel, daca iti doresti ca brandul tau sa aiba o strategie de marketing eficienta care sa te ajute sa optimizezi bugetul investit si sa obtii rezultate durabile, poti apela cu incredere la specialistii nostri cu peste 10 ani experienta in marketing.