Campania de brand awareness prin social media într-un business este extrem de importantă dacă vrei să atragi clienți și vânzări. Multe companii consideră că doar prin expunerea produselor brandul capătă valoare și recomandări, dar pentru că oamenii să afle despre companie și produsele comercializate, acesta trebuie să fie prezent acolo unde sunt și clienții. Deoarece internetul reprezintă un canal de comunicare foarte bun, brandurile care au ales să fie vizibile în mediul digital se bucură de interacțiune cu viitorii consumatori deoarece sunt auzite și văzute de către aceștia. În aceste circumstanțe, prezența în social media este gratuită și rapid de construit.
Însă, asemenea oricărei alte strategii de comunicare digitală, și strategia de social media a brandului trebuie construită cu atenție deoarece pe de o parte trebuie păstrat tonul vocii companiei iar pe de altă parte, valorile brandului sunt transmise în scris și vizual.
Social media pentru companiile B2B
Conform statusbrew, 90 de milioane de companii mici folosesc platforme precum Facebook, Grupuri și Messenger pentru a comunica direct cu utilizatorii care corespund avatarului de client, iar 89% dintre specialiștii în marketing digital B2B folosesc platforme de social media pentru a distribui în mod organic conținut despre brand, după cum menționează contentmarketinginstitute.com
Printre rețelele preferate în comunicarea online de către brandurile cu profil business to business se remarcă Facebook și LinkedIN.
Succesul comunicării în social media constă în faptul că rețelele sociale sunt o platforma excelență pentru branduri pentru a menține relațiile cu clienții, având în același timp oportunitatea de a fi găsite de clienți potențiali în baza unor afinități pe care aceștia le au față de branduri similare sau nevoi care pot fi rezolvate de către produsele sau serviciile tale.
De fapt, se întâmplă adesea că persoane noi să afle despre un brand pentru că a fost menționat, a primit o recomandare etc. de către un prieten din rețeaua socială pe care o frecventează.
Cum ajută social media management la creșterea brandului online
Cu ajutorul social media, așa cum deja am menționat, brandul poate atrage public în mediul online, devine vizibil și urmărit de către utilizatorii unei anumite rețele sociale comunicând autentic și constant cu aceștia. Chiar dacă la început numărul fanilor va fi mic și va necesită creșterea bazei de urmăritori, acest lucru nu trebuie să descurajeze o companie de la a fi prezența în social media, ba dimpotrivă trebuie găsite soluțiile optime în strategia de social media care să aducă clienții cât mai aproape de brand.
Iată câteva modalități prin care rețelele sociale pot deveni un prieten de nădejde pentru awareness-ul unui brand în mediul digital:
Conținutul din postări
Promovând valorile companiei, noutățile, echipa, inovațiile și produsele comercializate, brandul va deschide poartă de comunicare și de cunoaștere către potențialii clienți.
În plus, social media reprezintă un mediu rapid, în timp real, care poate disemina informațîi despre campanii promoționale pe care le desfāșori, produse noi care au intrat în portofoliu etc., fapt care poate atrage clienți noi.
De asemenea, tot în social media poți distribui conținut valoros din secțiunea de blog, videoclipuri ale brandului și alte materiale ce pot fi distribuite cu ușurință de utilizatorii de rețele sociale către comunitățile lor închis de prieteni.
Interacțiune cu fanii
Social Media reprezintā canalele dinamice, cu răspuns imediat, ce fac extrem de facilā interacțiunea dintre branduri și consumatori. Ca atare, compania poate seta ca tactici în strategia de social media management să interacționeze cu clienții în fiecare etapă a comunicārii lor cu brandul, indiferent dacă aceștia sunt clienți potențiali, clienți actuali sau clienți vechi pe care încerci să ii aduci înapoi. Poate reprezenta un mediu bun pentru fidelizarea clienților.
Cum poți face engagement prin social media? Ai mai multe moduri de a te implică, de la inițierea unei conversații prin postări declanșatoare de discuții fructuoase și pozitive, fie prin reclame de tip brand awareness sau retargeting, fie prin susținerea unei cauze sociale etc.
Distribuirea unui demers social sau social sharing
Acest demers poate fi unul cu un impact ridicat într-un timp extrem de scurt pentru brand.
Construind o cauza, un concept care merită împărtășit cu ceilalți, un brand își poate extinde vizibilitatea rapid. De altfel, este posibil să descoperi că poate există un echilibru între modul în care vorbești cu fanii și informațiile pe care brandul le oferă acestora. O recomandare ar fi să menționezi persoane în anumite postări, cu acordul acestora, și să inițiezi conversații pentru că, de regulă, aceștia vor răspunde pozitiv.
Identitatea vizuală în social media
Creează-ți cu atenție o identitate vizuală, da, chiar și pentru simplele postări zilnice, sau oricând ai identificat că este ok să comunici cu fanii tăi. Imaginile sunt mai ușor de reținut și de identificat, mai ales în acest mediu dinamic în care utilizatorii sunt expuși la sute de imagini și stimuli vizuali zi de zi.
Dacă imaginea asociată postării este interesantă, cu siguranță vei atrage și interacțiune din partea urmāritorilor tăi. Pentru mai multă interactivitate, poți utiliza gif-uri chiar și în comentariile la care răspunzi. Secretul este să menții un ton asertiv și pozitiv care nu lasă loc de interpretări.
Dacă îți dorești un manager pentru conturile de social media și o strategie care să fructifice calitățile brandului și să le povestească pe rețelele de socializare potențialilor clienți, NOA Digital poate fi partenerul de cursa lungă de care ai nevoie.