Marketingul prin e-mail este un segment al marketingului digital reprezentând o formă de comunicare continuă cu clienții existenți ce poate oferi brandului posibilitatea de a personaliza mesajul și a fideliza baza de clienți. 64% dintre business-urile mici utilizează e-mail marketing că să ajungă la consumatori, conform Campaign Monitor, 2021.
Marketingul prin e-mail poate include buletine informative cu actualizări despre companie sau promoțîi de vânzări, sau oferte exclusive pentru abonați. Poate fi, de asemenea, o metodă facilă de a vorbi mai des cu clienții, de a colecta feedback din partea acestora și de a stimula vânzări din stocuri existente pentru categorii de produse accesate de aceștia la prețuri preferențiale.
Marketingul prin e-mail este adesea utilizat pentru că reprezintă un canal valoros în strategia de marketing a businessului și permite companiei să-și țînă clienții informați și să își adapteze mesajele de marketing la nevoile acestora. Însă, trebuie acordată o atenție crescută frecvenței mesajelor trimise și a conținutului newsletterului întrucât, utilizat disproporționat, acest tip de marketing poate alungă clienții și ii pot determina să se dezaboneze sau chiar să renunțe la a achiziționa produsele brandului, considerându-le e-mailuri de tip spam, adică persistente și enervante.
Ori de câte ori o companie trimite un e-mail către baza de clienți, pe lângă confirmările comenzii și răspunsurile directe la întrebările clienților, acesta poate fi considerat o formă de e-mail marketing. De aceea, metinerea unei liste de e-mail active și interesate este unul dintre cele mai provocatoare obiective ale strategiei de e-mail marketing. Acest lucru ajută la scăderea numărului de dezabonāri, reducerea numărului de plângeri de spam și creșterea sănătoasă a bazei de date.
Dar cum se realizează și cum se trimite o campanie de e-mail marketing corect implementată și monitorizată? Pot fi utilizate platforme externe precum mailchimp, hubspot, aweber, sendgrid etc., sau pot fi concepute campanii de e-mail marketing prin CRM-ul intern al companiei.
Indiferent de mesajul comunicat, de designul materialelor sau de platforma, trebuie ținut cont de câțiva parametri care evidențiază succesul unei astfel de campanii. Astfel, cele mai relevante aspecte de urmărit sunt: numărul de clicuri, ratele de deschidere și conversiile directe din campanie.
Avantaje e-mail marketing
Am identificat 5 beneficii ale implementării unei strategii corecte de e-mail marketing în compania ta:
Costuri reduse
Unul dintre cele mai evidente avantaje ale marketingului prin e-mail este costul sau mai mic în comparație cu alte canale de marketing online sau offline. Nu există costuri de tipărire, costuri de click sau afișare, și nici taxe plătite în schimbul expunerii pe un anumit panou publicitar, reviste sau canal de televiziune.
Ajungi la o audiență care deja îți cunoaște produsele sau serviciile
Marketingul prin e-mail este un canal de comunicare validat de clienți, având în vedere că este nevoie de acordul lor pentru a-l primi. Așadar, respectând condițiile internaționale GDPR, companiile care folosesc această soluție de marketing digital trimit mesaje exclusiv celor care s-au înscris pentru a le primi. Acest lucru permite o rată de conversie mult mai mare deoarece sunt vizați doar cei care au deja un interes pentru brandul tău.
Generează venituri
Marketingul prin e-mail este excelent pentru a profită de impulsul de a cumpără al consumatorilor, îndeosebi pentru că un client este direct pus în față interacțiunii cu un produs și nu are nevoie decât de unul, două click-uri pentru a-l achiziționa. Având un call to action bine definit și un link direct prin care se poate finaliza achiziția, newsletterele prin e-mail pot genera vânzări mult mai rapid că orice alt canal de marketing digital.
Ușor de implementat
Marketingul prin e-mail nu necesită, neapărat, o echipa extinsă pentru a avea succes, mai ales că există platforme care îți oferă numeroase tool-uri de automatizare că design. O campanie de e-mail marketing se poate dinamiza folosind imagini cu impact puternic pentru audiență, videoclipuri și texte care să stârnească și curiozitate și achiziția de produse.
După cum spuneam, multe platforme de e-mail marketing oferă posibilitatea de a edita un e-mail prin funcția de drag & drop, ceea ce va permite să realizați campanii de e-mail marketing uimitoare și într-un timp scurt.
Ușor de măsurat
Un alt beneficiu cheie al marketingului prin e-mail este acela că este ușor să vezi unde greșești și cum poți îmbunătăți. Majoritatea programelor de marketing prin e-mail îți vor permite să urmărești ratele de deschidere, de click și conversie, făcând simplu să identifici cum poate fi îmbunătățită campania.
E-mail marketing – un canal profitabil de digital marketing
De ce este e-mail marketing-ul un canal profitabil? Această este întrebarea la care vom răspunde. În ciuda posibilității de a-ți promova afacerea pe rețelele sociale sau de a avea content marketing de calitate prin realizarea de articole de blog sau chiar prin seo marketing, e-mailul rămâne cel mai eficient mod de a cultivă clienții potențiali și de a crește loialitatea clienților, făcând, deopotrivă, economie de timp și bani.
De altfel, tidio.com ne spune că e-mail marketing reprezintă canalul de digital marketing care influențează cel mai mult creșterea veniturilor, conform cu 31% din business-urile B2B.
Dacă și tu îți dorești să îți construiești o strategie de marketing digital adaptată nevoilor de business, echipa NOA Digital te poate ajută să găsești echilibrul optim de promovare a business-ului tău.