Ce facem atunci când ne dorim să aflăm mai multe informații despre un produs sau despre un serviciu? Exact, deschidem internetul și căutăm detaliile de care avem nevoie pentru a lua o decizie informată în privința achiziționării și utilizării produsului de care suntem interesați.
Așadar, motoarele de căutare joacă un rol foarte important în deciziile noastre, întrucât pot influența produsele pe care le achiziționăm, modul de a face cumpărături, felul și locurile în care alegem să ne relaxăm și alte obiceiuri de consum zilnice.
În aceste condiții, deși există scepticism în jurul necesității unei companii de a avea o strategie de SEO (search engine optimization) marketing bine definită, motoarele de căutare rămân o sursă imuabilă de a genera trafic pe site și vânzări în mod organic. Mai mult, conform BrightEdge.com, motoarele de căutare sau search engine reprezintă punctul de plecare pentru 68% dintre experiențele online, iar companiile B2B generează de 2 ori mai mult profit din căutările organice comparativ cu oricare alt canal online de promovare.
Că atare, în strategia de marketing a companiei, un brand puternic va dori să găsească tacticile optime prin care să atragă mulți clienți pe site în mod organic prin search engine optimization și să utilizeze SEO marketing ca fiind asul din mânecă în față competiției.
Așadar, SEO reprezintă procesul de planificare și execuție a unor tactici de search engine optimization cu scopul de a îmbunătăți traficul organic, cantitativ și calitativ, care ajunge către un website și de a aduce brandul pe primele poziții din motoarele de căutare pe cuvintele relevante pentru companie.
Avantajele unei strategii de seo marketing
Search engine optimization marketing reprezintă o strategie complexă de a atrage trafic relevant din punct de vedere cantitativ și calitativ pe un website sau în pagina dedicată a unui produs și combină brandingul, crearea de conținut, tactici tehnice și promovarea conținutului pentru a atrage vizitatorii doriți pe site.
De altfel, puterea SEO constă tocmai în faptul că, spre deosebire de platformele de social media, motoarele de căutare direcționează direct, în baza intenției de căutare, consumatorii către website-urile relevante cuvintelor cheie utilizate în intenția de căutare.
Așa cum am menționat și anterior, motoarele de căutare joacă un rol important în procesul de cumpărare, îndeosebi în etapa de cercetare, etapă în care utilizatorii fac căutări ample și specifice prin care să dobândească mai multe informații despre produs și să ii descopere beneficiile, recenziile etc., ulterior, în funcție de rezultate, întrând în etapa specifică de achiziție de produs.
Urmând acest comportament intuitiv al unui potențial client, prin search engine optimization marketing brandul va putea fi prezent în mintea consumatorilor și în etapele de căutare și cercetare. Iar poziționarea de la început a unui brand în mintea consumatorului nu poate aduce decât rezultate în vânzări și notorietate online.
Astfel, dacă îți dorești să influențezi comportamentul de căutare al utilizatorilor, va trebui să te poziționezi cu website-ul companiei pe prima pagină a motoarelor de căutare, și vorbim aici îndeosebi de Google care deține majoritatea covârșitoare a căutărilor.
Ulterior, pentru a converti traficul în lead-uri de vânzări, va trebui să te concentrezi către a oferi o experiență de utilizator impecabilă audienței, căci unul dintre cele mai importante aspecte ale unei strategii de SEO marketing eficiente este îmbunătățirea experienței utilizatorului pe website-ul companiei tale, mai ales odată cu lansarea de către Google a actualizării experienței paginii că factor de clasare, astfel experiența paginii web devenind un factor relevant în determinarea succesului unei afaceri cu activitate online.
Importanța conținutului într-o strategie de SEO marketing
Dar ce ar fi o strategie de SEO fără un conținut de calitate? Strategia de conținut de marketing ocupă un rol extrem de important în crearea unei strategii de search engine optimization eficientă.
Pe lângă faptul că oferă brandului un conținut relevant pentru produsele sau serviciile pe care le comercializează punând focus pe dorințele și așteptările clienților de la produsele respective, pe cuvintele cheie pe care aceștia le utilizează cel mai des în motoarele de căutare, oferind în același timp, cadrul optim pentru a promova brandul pe mai multe canale online și, astfel, reușind sā extindā publicul care ar putea ajunge pe website.
Atunci când creăm conținut trebuie să știm cui ne adresăm, cine este publicul nostru țintă și cum este el definit ca ecosistem. Conținutul SEO de bună calitate va vorbi aceeași limba cu vizitatorii, creând un sentiment de apropiere, mai puțin comercial, spre deosebire de alte modalități de promovare online. Dacă, în schimb, conținutul existent pe site nu este relevant pentru publicul tău, acest lucru se va vedea în rata de respingere ridicată și rata de conversie scăzută.
Vom aborda mai multe despre strategia de content marketing eficientă într-un articol viitor de pe blogul NOA DIGITAL. Așadar, SEO marketing este un proces de îmbunătățire continuă a brandului tău prin website și a prezenței în motoarele de căutare profitând la maximum de potențialul pe care deopotrivă brandul și website-ul ți le oferă ca marketer.